Most már tényleg beköszöntött az ősz! Reméljük a kedvünket nem szegi a borongós hangulat! Nem is olyan rossz bekuckózni magunkat. Gyömbértea és keksz, egy meleg pléd, és egy igazán jó film... Nagyon izgalmas és pikáns fűszerezést gondoltam ki a ehhez a hangulathoz.
Zabpehely keksz ánizzsal...
Hozzávalók 10-12 db kekszre:
- 15 dkg zabpehely (aprószemű)
- 2,5 dkg teljeskiörlésű liszt (tönköly, búza)
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tk. sütőpor
- 1 zacskó vaníliás cukor (ha valaki édesen szereti, akkor 5-10 dkg cukrot tehet hozzá)
- 1 mkk. őrölt fahéj
- 1 tk. ánizs (tört)
- 1 mk. őrölt gyömbér (ennek kevésbé intenzív az íze)
- 1 ek. szemámmag
Elkészítés: A zabpelyhet, ha túl darabos, akkor kicsit ledarálhatjuk. A tojást, a vajat, a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a liszttel és sütőporral elkevert zabpelyhet, és a fűszereket. Jól összedogozzuk. 4-5 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk és 20-30 perce a mélyhűtőbe tesszük. (Ha később sütnénk belőle, elég 2-3 órára betenni a hűtőbe.) Sütéshez 1 cm-es szeleteket vágunk és kb. 0,5 cm-esre kilapítjuk a kezünkkel. Sütőpapírral lefedett sütőlapra helyezzük és 180-200 C°-ra előmlegített sütőbe helyezzük 6-8 percre. Rácsra kiszedve hagyjuk meghülni és finom ropogósan tálalhatjuk is a teánkhoz (amibe, a még jobb hangulatért tehetünk bele egy kis rumot).
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!