Az utóbbi napok időjárása lehetővé tette, hogy tervezzünk a hétre egy erdei gombagyűjtő kirándulást. A legszebbeket gyorsan elkészítjük, a többit pedig leszárítjuk ínséges időkre. Szerintem ez a gomba is bundásan, rántva a legfinomabb, de most mással kísérleteztem, és számomra is így remek volt az íze.
Őzlábgombás ravioli...
Hozzávalók 2 személyre:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 4 evk. langyos víz
- 6-8 nagy fej őzlábgomba
- só
- 3 gerezd fokhagyma
- vaj
- bors
- petrezselyem
- 2 dl tejszín vagy sűrű tejföl
- 1 liter hús vagy zöldség alaplé
Elkészítés: A lisztkupacból krátert formázunk, amelybe beleütjük a tojásokat. Szép lassan, kívülről befelé összedolgozzuk, miközben hozzáadjuk a langyos vizet is. Jól átgyúrjuk és fél órára pihenni tesszük a hűtőbe. Addig elkészítjük a ragut és a mártást. A gombákat megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és a serpenyőbe a vajhoz adjuk. Kicsit megdinszteljük és hozzáadjuk a gombát. Borsozzuk és petrezselymet szórunk rá. Amikor megpuhult felöntjük tejszínnel és sűrűre főzzük. A mártást ízlés szerint megsózzuk. A hűtőből kivesszük a tésztát és vékonyra kinyújtjuk. 2-szer 4-6 db négyzetet alakú lapot vágunk ki. A közepét megtöltjük a már kicsit meghült gombás raguval, a széleit megvizezzük, betakarjuk a másik tésztalappal, majd jól rányomkodjuk a széleit. 4-6 db raviolit készítünk és forró, lobogó alaplében 10 perc alatt kifőzzük. Tálaláskor a maradék mártással leönthetjük a tésztánkat.
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!