Bizonyára sokunk a vasárnapot engedékenyebben éli meg, mint minden más napot a héten. Ilyenkor jönnek az ágyban, kanapén nassolható finomságok, a laktató, filmnézős vacsorák. Főleg, ha egy átmulatott éjszaka után ki sem akarunk mozdulni a plédek és takarók fogságából. Igen, velünk sokszor előfordul még, hogy kiéljük magunkat, és egy kis ínyenc habzsi-dőzsire fáj a fogunk.
A pizza elengedhetetlen eleme egy ilyen napnak, estének, és igazán egy jó film társaságában ízletes. Nálam a pizza legyen vékony, krémes-szószos, olvadós-sajtos. Akár paradicsomos alapú, akár krémsajtos-tejfölös. Egy egyszerű tészta, amit korlátlanul felöltöztethetünk.
Lazacos-garnélás pizza...
Hozzávalók 2-3 pizzára:
- 50 dkg liszt
- fél élesztő (2,5 dkg)
- 2 evk. só
- 3 evk. cukor
- fél dl olíva olaj
- 1,5 dl meleg víz
- 15 dkg lazac
- 10- 12 db garnéla
- fél cukkini
- fél kápia paprika
- 10 dkg krémsajt
- 2-3 evk tejföl
- bazsalikom
- oregánó
- lestyán
- 2 gerezd fokhagyma
- parmezán (vékonyra szeletelt)
Elkészítés: Egy fél bögre (1,5 dl) cukros, langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. (Én erre a célra a cserépkályha tetejét választottam.) A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a liszthez, megszórjuk 2 evk. sóval, 2 evk. cukorral, és az olajjal, majd összegyúrjuk. Ahhoz, hogy kellően lágy tésztát kapjunk adjunk még hozzá egy kis meleg vizet. Tegyük félre meleg helyre és legalább fél órát kelesztjük. Addig a feltéthez szükséges hozzávalókat előkészítjük. Feldarabolunk egy kis lazacot, megtisztítjuk a garnélát, a zöldségeket felaprítjuk. A szószhoz összekeverjük a krémsajtot a tejföllel, 1-1 tk. friss, aprított vagy szárított fűszert szórunk bele, és a darabolt fokhagymával elkeverjük. Amikor megkelt a tésztánk, kinyújtjuk számunkra kedvező nagyságúra (én szeretem a kisebb alakú pizzákat), megkenjük a szósszal, ráhelyezzük a cukkini és paprika csíkokat, lefedjük jó sok parmezánnal, majd következnek a lazacdarabok és a garnélák. Be a sütőbe és maximális hőfokon, kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Az én bevált módszerem: A sajtot sosem a tetejére helyezem, krémessége, és nyúlósága akkor az igazi, ha a feltétek közé, vagy a szószra szórjuk. Legalábbis én így szeretem. :)
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!
Ital-, Koktél Receptek a Roy's Cocktail-tól!