Selymes, puritán, és rendkívül illatos.
A vargánya számomra olyan, mint egy csepp parfüm, vagy egy leheletnyi szarvasgomba. Rendkívül kevés is elég (bár jobb, ha sok van belőle), és messziről illatozva pillanatok alatt beindítja a nyálelválasztást. Önmagában a legeslegfinomabb.
Vargánya krémleves...
- 2 db vargánya
- 50 dkg csiperke gomba
- 1 dl tejszín
- 3 dl alaplé (zöldség vagy hús)
- vaj
- só
- bors
- kevés petrezselyem (elhanyagolható)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kevés lenmag
Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk és feldaraboljuk. Vajon az apróra vágott fokhagymával megdinszteljük majd felöntjük az alaplével. Ha megpuhult, kissé összeesett, átkanalazzuk a a turmixgépbe, jól összetörjük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Újból jól összedolgozzuk, majd megfűszerezzük kevés sóval, borssal, és akár kis petrezselyemmel, lenmaggal, vagy éppen sajtchipsszel tálalhatjuk. Legyen krémes és sűrű. Ezt a levest nem szeretem túlfűszerezni, mert önmagában van fenséges íze.