Nagyon sok élményben volt részem az utóbbi napokban. A múlt szerdai nappal kezdeném, amikor is egy csodás napot töltöttem a Bakony közepén, egy imádott barátnőmmel. Pihentünk, kertészkedtünk, rengeteget csacsogtunk, kirándultunk, és természetesen főztünk is (de én most csak a kiskukta szerepét töltöttem be). A menü aznap: brokkolis-medvehagymás csirkemell, besamell mártással és sok sajttal csőben sütve. Igazán hálás feladat volt az elfogyasztása a fenyőfák árnyékában.
Ha már ott vagyok a Bakonyban elengedhetetlen, hogy ne szedjek medvehagymát (sajnos napokon belül megkezdődik már a virágzás, így aki még el szeretne tenni, az siessen). Szerda estétől már élt egy másik meghívásunk Balatonfüredre, ahová szerettem volna ajándékként vinni. Igazán nyárnyitó érzés kerített hatalmába ezen a balatoni hétvégén. Sütés-főzés, evés-ivás, és még vitorlázásra is sor került, amelynek lehetőségét ezúton is köszönöm. Kétféle kis menüvel készültem, annak jegyében, hogy ízletes legyen, és ne kelljen sok időt eltöltenem a konyhában, hiszen a szabadba húzott a szívem.
Medvehagymás kreációk pillanatok alatt...
* Chilis-fokhagymás roston sült csirkemell medvehagymás burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 6-8 db sárgaburgonya (amint jön az újkrumpli, helyettesítsük azzal)
- 1 marék (vastag csokor) medvehagyma
- vaj
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 50 dkg csirkemell
- chili paprika
- kakukkfű
- rozmaring
- gyömbér
- citrom
- kevés só
- kevés olíva
Elkészítés: A páccal kezdjük az előkészületeket. 1-2 gerezd fokhagymát megpucolunk és összetörünk, majd a kakukkfűvel, a rozmaringgal, a reszelt gyömbérrel, és a tetszőleges mennyiségű aprított chilivel kevés olíva olajban elkeverjük. Csepegtetünk még egy kis citromot hozzá, majd beleforgatjuk a húsokat. Legalább 1 órán át hagyjuk érlelődni. A mi esetünkben másfél nap volt. A burgonyákat megmossuk, (most meg is hámozzuk) kockákra vágjuk , majd babérleveles, enyhén sós vízbe feltesszük főzni. A medvehagymát megmossuk, felaprítjuk durva darabokra. A burgonyát enyhén fokhagymás vajban megforgatjuk, és alaposan megszórjuk a medvehagymával. A húsokat grill serpenyőben, vagy már kerti grillen kisütjük, és a burgányával tálaljuk.
** Medvehagymás pappardelle
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 adag pappardelle tészta (tenyérnyi csomókba tekerve)
- 2 marék medvehagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 8 szelet fekete erdei sonka
- 40 dkg csirkemell
- 200 g brokkoli
- 2-3 dl tejszín (lehet habtejszín is, pici liszttel sűrítve)
- bazsalikom
- só
- majoranna
- vaj
- koktélparadicsom
Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, enyhén sózzuk. Vajon az aprított fokhagymával lepirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát, és a kis darabokra vágott brokkolit, majd kevés vízzel felöntjük, és pároljuk. Megfűszerezzük bazsalikommal, és majorannával. Addig a tésztát, enyhén sós és babérleveles vízben megfőzzük. A majdnem kész húshoz hozzá keverjük a tejszínt, és a felaprított medvehagymát. Krémesre főzzük. A koktélparadicsomokat csak frissen tesszük bele. A kifőtt tésztával jól összekeverjük a szószt és a tálalásnál szórhatunk még rá friss medvehagymát.
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!
Ital-, Koktél Receptek a Roy's Cocktail-tól!